Guy Stevins
DE KONINKLIJKE CADETTENSCHOOL

Bijlage 1

Chronologisch overzicht

1946
In augustus wordt kolonel SBH  BERBEN  belast met het heropenen van de Cadettenschool en dit tegen januari 1947 in de kazerne van Seilles bij Andenne.
1947
02 januari : opening van de Cadettenschool van Seilles voor het schooljaar 46/47, met drie studiejaren (3e, 2e en 1e) en ongeveer 100 leerlingen. Kaki tenue van het type Britse battle dress, met muts. De kleur van het uniform wordt gewijzigd in luchtmachtblauw vanaf einde 1947.
1948
Juli : reis naar het bezette Duitsland.
Augustus : verhuis naar Laken, kwartier Sint-Anna.
19 september : Besluit van de Regent Nr 5378 betreffende de oprichting van de Cadettenschool van Laken. In dit Kwartier bevindt zich dan ook een VSOL / EPSL (Voorbereidende School tot Onderluitenant / École de Préparation à la sous-lieutenance).
1949
03 juli : inhuldiging van het monument der gesneuvelde Cadetten, Troepskinderen en Pupillen.
December : nieuw schild en devies Pro Patria Crescunt, ontworpen door kapitein- commandant DEMART. Dit schild vervangt vanaf dan de leeuw op de muts.
Bezoek van Zijne Majesteit en Koningin Elisabeth voor de inhuldiging van de kantine BELAAC (Belgian & Allied Army’s Club).
1951
In mei, bezoek van Zijne Koninklijke Hoogheid de Koninklijke Prins Boudewijn. Op 27 juni wordt de school van Laken, middels Koninklijk Besluit de Koninklijke Cadettenschool. Uitgangsweekeinde om de twee weken.
1951
Fusie van de oude Brigadescholen in een School voor kandidaat-gegradueerden in Gent (Sint-Denijs-Westrem).
1952
22 januari : inzegening van de Kapel van de school door Zijne Eminentie Kardinaal VAN ROEY.
1953/54
Oprichting van de Congolese Pupillenschool te Luluabourg. Deze werd herdoopt als ”Koninklijke Cadettenschool” in 1959, na het bezoek van Koning Boudewijn.
1955
Koninklijk Besluit van 13 mei : oprichting van twee regionale onderafdelingen in Namen en in Lier. Alleen de divisie te Lier wordt effectief open gesteld met 80 Nederlandstalige leerlingen, in het militaire kwartier DUNGELHOEFF.
De school in Sint-Denijs-Westrem wordt omgedoopt tot de Centrale School.
1958
Het kwartier Sint-Anna zorgt voor de huisvesting van een compagnie van de Congolese Openbare Weermacht gedurende de Wereldtentoonstelling van 1958, alsook van een 50-tal Britse cadetten van de Duke of York’s Royal Military School en dit gedurende twee weken in de maand september.
1959
28 maart : Koninklijk Besluit Nr 7049 : de Franstalige Onderafdeling wordt voorlopig geïnstalleerd in Laken.
In augustus volgt er een wederkerig bezoek aan Engeland waarbij Dover en Londen worden aangedaan.
1960
25 april : aankomst van de 22 eerste stagiairs uit Kongo en Ruanda-Urundi.
In augustus bezoek van Mwami van Urundi en in december, bezoek van de Katangese president Moïse TSCHOMBÉ. Wekelijkse uitgangsweekeinden. Oprichting van de Afrikaanse Divisie.
1960
Koninklijk Huwelijk op 15 december 1960 : de Cadetten vormen in groot uniform de erehaag onder de arcades van de Albertine (uitgangstenue met wit hemd en witte handschoenen).
1962
Ontbinding van de Centrale School te Sint-Denijs-Westrem die geïncorporeerd wordt in de Cadettenschool: de Nederlandstalige Toegevoegde Afdeling te Lier en de Franstalige te Laken.
1963
Koninklijk Bezoek aan de Stad Lier, de Cadetten vormen een erehaag. In april wordt een delegatie van de School ontvangen op het Koninklijk Paleis en er wordt een Wapenspeld van de School aangeboden aan het Vorstenpaar.
1964
Bezoek van generaal MOBUTU. De Congolese Cadetten defileren in Leopoldstad ter gelegenheid van de Congolese Nationale Feestdag op 30 juni 1964.
1966
Oprichting van een Franstalige klas Wetenschappelijke B (voor het 2e en het 1ste jaar)
vanaf 1965. Idem dito voor de Nederlandstaligen twee jaar later in Laken.
1969
De Toegevoegde Afdelingen worden Inter-Machten en vormen alle kandidaten van alle Machten, met inbegrip van die van de Luchtmacht. Ze worden de Afdeling Inter-Machten (IMA)- Division Inter-Forces (DIF) gedoopt.
1970
Bezoek van prinses Paola.
De vorming van de Cadetten wordt verrijkt met « sociale activiteiten », zoals de cursus « monitor » voor de leerlingen van het 2e jaar (5e).
Ontbinding van de Afrikaanse Afdeling, de Zaïrese Cadetten worden vanaf nu opgeleid in Zaïre zelf in de School van Kananga (ex-Luluaburg).
1971
bezoek van Zijne Majesteit Koning Boudewijn.
Hervorming van het Onderwijs (Wet van juli 1971 met betrekking tot het Vernieuwd Onderwijs) en aanpassing van de week tot 5 schooldagen met ieder 9 lesperiodes van 50 minuten.
Vrije weekeinden vanaf vrijdag 17u00.
Ontbinding van de secties Grieks-Latijn en opsomming van de schooljaren in de directe volgorde : 4e, 5e et 6e.
1973
Het nieuw uniform bestaat uit een uitgangsvest en politiemuts in marineblauwe kleur, ter vervanging van de battle dress met muts.
van 1975 tot 1985
Schoolreizen naar Rome voor de 6e klas tijdens het Paasverlof.
1977
Sluiting van de Voorbereidende School voor Onderluitenant (VSOL of EPSL).
1978
Meisjes worden toegelaten tot het leger en de Koninklijke Militaire School.
De duur van de opleiding wordt teruggebracht tot één jaar in de Inter-Machten Afdelingen.
Inhuldiging van een nieuwe zaal omnisport.
1980
Meisjes worden toegelaten in de Inter-Machten Afdelingen na enkele aanpassingen in de slaapzalen en aan het sanitair.
Toelating van Prins Laurent, onder aanwezigheid van zijn ouders, de prinsen van Luik Albert en Paola en van de Prins Filip tijdens een Academische Zitting en de Doopplechtigheid van de nieuwe klassen.
1984
Nieuw uurrooster met wekken om 06h30. Lente Concert georganiseerd ten voordele van de Stichting « Generaal ROMAN ».
1986
Hervorming van het Onderwijs, blijft van het traditionele type, maar met drie richtingen : Latijn, Wetenschappen en Moderne Talen, ieder van hen geassocieerd aan Wiskunde A of B.
1987
Na enkele aanpassingswerken worden meisjes als Cadetten toegelaten in Laken.
1988
augustus : laatste toegelaten sessie voor de volledige duur van drie jaar.
1989
17 maart : regeringsbeslissing tot sluiting van de school.
1991
Sluiting van de Koninklijke Cadettenschool op 30 juni.

NA DE SLUITING

1991
De Inter-Machten Afdelingen zetten hun activiteiten voort in Laken en in Lier onder de naam Inter-Machten Voorbereidende School - École Préparatoire Inter-forces (IVS / EPI).
1992
Installatie van het Koninklijk Hoger Instituut van Defensie te Laken na een renovatie van het kwartier.
De vereniging van de Anciens verandert van naam en wordt nu  TPCI wat staat voor « Troepskinderen, Pupillen, Cadetten en Inter-Machters van het Leger » met het oogpunt zijn rekruteringsveld uit te breiden en door te blijven gaan in het moreel en financieel ondersteunen van de Scholen.
1993
De School werd aangehecht aan de KMS : ze werd de « Voorbereidende Divisie - Division préparatoire (VDKMS / DPERM) ».
1998
Definitieve sluiting van de divisie in Lier en centralisatie in Laken, zoals oorspronkelijk voorzien in het plan van 1989/91.
2005
Overgave van het kwartier DUNGELHOEFF aan de Lierse Gemeentelijke Administratie.
2006
20 december : overgave van het kwartier Sint-Anna aan de Regie der Gebouwen.
De Voorbereidende Divisie wordt geïnstalleerd in de Campus Saffraanberg, in de schoot van de Koninklijke School voor Onderofficieren (KSOO).
2008
12 december : inhuldiging van het monument der gesneuvelde Cadetten, Pupillen en Troepskinderen op de Campus Renaissance (KMS), op het binnenhof van de Applicatie- school.