Doodsprentje
Op de site van de Heemkundige Kring De Vlierbes lezen we:
Op 15 juni 2015 overleed te Gent Marcel Verboven (°Gierle 1928), lid van De Vlierbes en auteur van vele bijdragen in ons tijdschrift. In jaarboek 1998 publiceerde hij "Kind in de jaren 30 in Beerse" en in jaarboek 2000 "Tiener in Beerse rond de Tweede Wereldoorlog". Marcel was door vele mensen goed gekend in Beerse. Na zijn middelbare scholing bij de Broeders van Liefde in Turnhout werd hem aangeraden om verder te studeren en, indien mogelijk, zelfs te kiezen voor een priesteropleiding. In 1946 verloor hij in hetzelfde jaar zijn vader en zijn jongere broer Achiel en hadden moeder en zus een kostwinner nodig. Het uitgedunde gezin woonde toen in Antwerpen. Een opleiding aan de Hogere Zeevaartschool in die stad bood hem de mogelijkheid tot afwisselend studeren en betaald meevaren als matroos en cadet op koopvaardijschepen.
Begin 1951 stapte hij over naar de marine. Na een bijkomende opleiding bij de Koninklijke Nederlandse Marine en nadien in de VSA voer hij als zeeofficier mee met kustmijnenvegers. Deze toen nog houten schepen werden ingezet om de achtergebleven drijvende mijnen uit WO II op te sporen en onschadelijk te maken. Vanaf 1956 was hij commandant op diverse mijnenvegers. Eind 1959 werd hij, tijdens de crisis in Belgisch Congo, op de Kamina ingezet om Belgen te evacueren naar België. Hij werkte twee jaar in Brussel bij de Staf van de Zeemacht. In 1974 kreeg hij het bevel over de Godetia en kon hij terug naar de zee. Dit schip wordt nu in de Middellandse Zee ingezet voor het redden van bootvluchtelingen.
Vanaf zijn pensioen in 1983 kon hij zich volledig wijden aan zijn huiselijk leven in Oostende. Uiteindelijk werd deze Kempenzoon op zee, trouw Vlierbeslid en auteur van vele gedichten en teksten in publicaties van onze kring, begraven in Drongen. De heemkundige kring De Vlierbes betuigt de familie haar medeleven.
Leo Dignef
Marcel Verboven was bij De Vlierbes al gekend als de auteur van twee bijdragen in onze jaarboeken: "Kind in de jaren dertig in Beerse" in De Vlierbes XX (1998), p. 141-172 en "Tiener in Beerse rond de Tweede Wereldoorlog" in De Vlierbes XXII (2000), p. 211-234. Marcel Verboven werd geboren in Gierle in 1928, maar het gezin verhuisde naar Beerse in 1931. Zijn carrière bij de zeemacht kenden wij nog niet. Ziehier een samenvatting:
Na zijn middelbare studiën aan het Sint-Victorinstituut in Turnhout studeerde Marcel van 1946 tot 1949 aan de Hogere Zeevaartschool in Antwerpen. In 1951 begon zijn loopbaan bij de marine met cursussen in Nederland, opdrachten van 1951 tot 1958 als zeeofficier of als 1e luitenant op de ‘Van Haverbeke’, de mijnenveger M912, de ‘Dufour’, de ‘A. De Gerlache’, het fregat ‘Victor Billet’ en het troepentransportschip ‘TNA Kamina’, afgewisseld met cursussen in de Verenigde Staten. Tijdens de onafhankelijkheidsonlusten in Congo in 1960 was hij 2e commandant op de ‘TNA Kamina’, die ingezet werd bij de evacuatie van landgenoten.
In de periode 1962-1975 was Marcel commandant op de kustmijnenveger ‘Roeselare’, de hoogzeemijnenvegers ‘Artevelde’ en ‘Bovesse’ en de A960 ‘Godetia’ en smaldeelcommandant van de SQ 191. Deze opdrachten werden afgewisseld met visserijwacht en met walbeurten bij de Staf Zeemacht van de Navo, in het mijnenveegcentrum Oostende en als commandant van de School Specialiteiten Dek in St.-Kruis (Brugge).
In 1976 volgde hij de bouw van het nieuwe fregat F911 ‘Westdiep’ op de Cockerilwerf in Hoboken en werd hij de commandant van dit fregat tot 1979. Na een walbeurt als stafchef Commando Maritieme Operaties in Oostende en Zeebrugge tot 1982 scheepte hij voor een laatste zeereis in op de A961 ‘Zinnia’ en ging hij in 1983 met pensioen. Van 1983 tot 1993 gaf Marcel jaarlijks nog een trimester cursussen aan kandidaten hoger officier. Marcel woont nu in Oostende, waar hij dit jaar zijn 80e verjaardag vierde.
(Driemaandelijks contactblad De Vlierbes nr. 113 (mei 2008), p. 5-6)
Hugo Van Aelst
In mijn jonge jaren (1965-66), toen wij ’s nachts ter hoogte van Rotterdam voeren was ik officier van wacht op de brug van een escorteschip (Algerine). Op een bepaald moment stuurden we een ramkoers met een koopvaardijschip. Wij hadden voorrang en ik behield dus koers en vaart, zoals voorzien in het reglement. Het koopvaardijschip moest normaliter uitwijken, maar deed dit niet. Op het laatste nippertje heb ik dan een bruusk manoeuvre moeten uitvoeren om een aanvaring te vermijden. Door dit brutale manoeuvre gewekt stormde de commandant de brug op, en gaf mij verschrikkelijk onder mijn voeten. Incident gesloten. Voorlopig.
In de loop van de nacht heeft de commandant inlichtingen ingewonnen in de CIC (“Combat and Information Center”) en, aan de hand van radar- en plotgegevens, kwam hij tot de conclusie dat ik volledig correct gehandeld had. ’s Anderendaags vroeg hij iedereen, die op de brug was tijdens de scheldtirade, bij hem. In het bijzijn van iedereen heeft hij zich dan openlijk verontschuldigd. Ik heb voor commandant Verboven altijd veel respect gehad.
Wij hebben hem allemaal gekend als Commandant Verboven, maar voor Danira Terkessides-Boukhriss was hij "nonkel Marcel"